Priprema:
- oprati ruke sapunom i toplom vodom, dobro obrisati. Ruke trebaju biti tople. Ne koristiti kreme za ruke, losione, ne mazati alkoholom! Ne piti alkohol!
- umetnite trakicu za mjerenje šećera u glukometar. Uređaj se sam uključuje prilikom umetanja, ne trebate pritiskati nikakve tipke. Na ekranu Vam se pojavljuje kodni broj trakice i nakon toga simbol koji prikazuje da trebate staviti kap krvi na elektrodu. Ne trebate žuriti, glukometar će vas spreman čekati nekoliko minuta prije nego se automatski ugasi.
- skinite kapicu s lancete i ostavite je na stolu, lancetu umetnite u lancetar, napnite lancetar (pratite upute proizvođača)
- Natopite maleni komad vate ili blazinicu medicinskim alkoholom
- pripremite glukometar, lancetar, kapicu lancete i vatu na stolu kako biste sve imali pri ruci kad bude potrebno
- duboko udahnite
- prije uboda malo protresite ruku i kratko izmasirajte prst od korijena prema vrhu, da se jagodica zarumeni
- dubina uboda namješta se na "nosu" lancetara, najčešće je označena brojkama 1-6 (veći broj-deblja koža-dublji ubod). Započnite s 1/3 maksimalne dubine pa prilagodite dubinu uboda svojoj koži. Poželjan je ubod one dubine, koja će uzrokovati oslobađanje kapi krvi promjera 2-3mm, a da pri tome vršite nikakav ili vrlo blagi pritisak palcem iste ruke na jagodicu ubodenog prsta (kažiprst/srednjak/prstenjak). Nedovoljna količina krvi na elektrodama, kao i intenzivno natiskivanje prsta kako bi se uslijed preplitkoga uboda iscijedilo dovoljno krvi, mogu uzrokovati pogreške u mjerenju, a predubok ubod će jače boljeti i uzrokovati krvarenje.
- nježno palcem iste ruke pritisnite jagodicu prsta iz kojeg ćete uzorkovati krv kako biste napeli kožu, umjerenim intenzitetom prislonite lancetar na bočnu stranu jagodice (ne na vrh u kojem ima najviše živčanih završetaka pa će vas ubod tamo najjače boljeti)
- stisnite zube i pritisnite tipku - okidač lancetara.
- neposredno nakon uboda tiho opsujte (pogotovo ako ste zanemarili uputu o podešavanju dubine uboda), uzmite glukometar u drugu ruku i prinesite ga ranjenom prstu. Moderni glukometri opremljeni su trakicama koje će kapilarno uvući količinu krvi dovoljnu za mjerenje; ne trljajte trakicom prst kako biste nanijeli krv, već je samo označenom površinom na vrhu ili sa strane prislonite na kap krvi.
- trakica je upila dovoljnu količinu krvi za obavljanje mjerenja (ukoliko iz prvog pokušaja niste nanijeli dovoljno krvi, imate određeno vrijeme da dodate još krvi kako biste izveli mjerenje "iz druge"). Glukometar će vam to javiti zvučnim signalom (bip) i mjerenje počinje.
- počinje odbrojavanje na ekranu, najčešće ne više od 5 sekundi.
- rezultat izražen u mmol/L se prikazuje na ekranu.
Rezultati:
Natašte 2 sata nakon obroka
Hipoglikemija <3 mmol/L
Normalna razina šećera u krvi 3-6 mmol/L <7.7 mmol/L
Poremećena tolerancija glukoze 6-7 mmol/L 7.7-11.1 mmol/L
Šećerna bolest (hiperglikemija) >7 mmol/L >11.1 mmol/L
Nakon mjerenja:
-
mjesto uboda tretirajte vatom natopljenom alkoholom kako biste prevenirali eventualnu infekciju.
-
glukometri imaju više desetaka memorija koje se jednostavno mogu pregledavati, ali ipak sistematski zapišite vrijeme mjerenja (datum i sat) i izmjerene vrijednosti u knjižicu evidencije razina GUK, koju možete dobiti od svog liječnika ili u ljekarni.
-
izvadite iskorištenu trakicu iz glukometra i bacite je. Aparat se automatski gasi.
-
izvadite iskorištenu lancetu iz lancetara, vratite kapicu na iglu i bacite je. Usprkos uvriježenoj praksi da se ista koristi više puta, to nitko od proizvođača ne preporuča jer svakim novim ubodom otupljujete tanku iglicu, ubod više boli i raste mogućnost razvoja infekcije ili alergijske reakcije na mjestu uboda. OBAVEZNO svaki puta koristite novu, svježu lancetu ukoliko isti lancetar rabi više osoba!
-
obrišite alkoholnim tuferom glukometar od eventualnih ostataka krvi (ali to nećete morati ako ste poslušali uputu o određivanju dubine uboda).
-
spremite komplet u za to predviđenu torbicu i pohranite ga daleko od dohvata djece, svjetlosti i jačih izvora topline.
Ovo čudo ne radi jer je:
- premalo krvi za uspješno izvođenje mjerenja (preplitko ili na krivom mjestu?)
- prljavština na senzoru (kod starijih uređaja i korisnika)
- istek roka trajanja trakica/pogrešno namješten datum na glukometru (novi uređaji su naime često pametniji od korisnika)
- kvar uređaja (doista rijetko dođe samo po sebi; uglavnom greške korisnika: guranje susjedovih elektroda, kontakti s podom, pranje pod mlazom vode i sl.)