vital@ljekarnehelena-vital.ba
  +387 63 288 878

Otkriće istraživačkog laboratorija Genos moglo bi promijeniti liječenje dijabetesa!

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Znanstvenici Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i istraživačkog laboratorija Genos došli su do novog otkrića koje bi moglo promijeniti način liječenja dijabetesa. Dokazali su da se glikanskim biomarkerima iz krvne plazme može predvidjeti razvoj dijabetesa, a time i detektirati osobe s visokim rizikom od oboljenja.

Znanstvenici Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i istraživačkog laboratorija Genos došli su do novog otkrića koje bi moglo promijeniti način liječenja dijabetesa. Dokazali su da se glikanskim biomarkerima iz krvne plazme može predvidjeti razvoj dijabetesa, a time i detektirati osobe s visokim rizikom od oboljenja.

Navedeno otvara prostor za ranu dijagnostiku i preventivno djelovanje s ciljem odgode ili potpune eliminacije bolesti za koju se pretpostavlja da će do 2030. godine postati sedmim uzrokom smrti na globalnoj razini.

U Hrvatskoj je prema podacima CroDiab registra i Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava (CEZIH) 2015. godine registrirano preko 260 tisuća osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Ako se rezultati ovog istraživanja pokažu primjenjivima u rutinskoj praksi, Hrvatska će imati priliku značajno smanjiti taj broj, istaknuo je predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Dario Rahelić.

Početkom sljedeće godine trebala bi uslijediti faza kliničke validacije biomarkera koja će obuhvatiti gotovo 2000 ispitanika u Hrvatskoj, potvrdili su, pak, iz Genosa za Poslovni dnevnik. Dosadašnji rezultati su iznimno obećavajući i nadamo se da ćemo analizu glikana plazme kao prediktora dijabetesa u obliku našeg patentiranog DiabRisk testa uskoro moći ponuditi kako na hrvatskom, tako i svjetskom tržištu, poručio je utemeljitelj i predsjednik Uprave Genosa Gordan Lauc.

 

Ljekarna Bobanovo 360