vital@ljekarnehelena-vital.ba
  +387 63 288 878

Beta-karoten od sada i u fotozaštitnoj kozmetici - zaštita kože izvana i iznutra

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Beta karoten ima namjenu u dodacima prehrani pomagati koži u adaptaciji prilikom izlaganja suncu ili prilikom održavanja (zdravo) preplanule boje kože. No, jeste li znali da beta-karoten može biti i aktivna tvar u kozmetičkim proizvodima za pojačano tamnjenje i zaštitu od sunca.

Poznato je da je beta karoten snažno obojen organski pigment izoliran iz voća i povrća, najčešće iz korijena mrkve.  Kao oralni pripravak (u dodacima prehrani) pomaže koži u adaptaciji prilikom izlaganja suncu ili prilikom održavanja (zdravo) preplanule boje kože. Budući da se akumulira u koži s uobičajeno doziranom primjenom je potrebno krenuti najmanje 4 tjedna prije sunčanja, uz savjet stručnjaka.

No, beta karoten može biti i aktivna tvar u kozmetičkim proizvodima za pojačano tamnjenje i zaštitu od sunca. Zbog svoje lipofinosti i ugodne žuto-narančaste boje sve se više koristi u kombinaciji s prirodnim uljima jer koži daje izgled preplanulosti i brončane boje. Posredovanjem u transportu melanina ubrzava proces tamnjenja kože. Manje je poznato da kao snažan antioksidans  stabilizira UV filtere koji su vrlo podložni oksidaciji, te na taj način posredno stabilizira i sam kozmetički proizvod .

Uz ljetne dane pred nama, zasigurno je korisno znati ulogu beta-karotena u lokalnim kozmetičkim pripravcima.

 

Ljekarna Bobanovo 360