vital@ljekarnehelena-vital.ba
  +387 63 288 878

Međunarodna farmaceutska federacija (FIP): Ljekarna kao "vratar" zdravstvene skrbi - pomoć ljudima u brizi za vlastito zdravlje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Novo izvješće Međunarodne farmaceutske federacije (FIP) donosi pregled ljekarničkih usluga vezanih za odgovorno i stručno posredovano samoliječenje te ukazuje na važnost koju u tom procesu imaju ljekarnici kao dio zdravstvenog sustava, uzimajući pritom u obzir interese pacijenata po pitanju skrbi o zdravlju.

Novo izvješće Međunarodne farmaceutske federacije (FIP) donosi pregled ljekarničkih usluga vezanih za odgovorno i stručno posredovano samoliječenje te ukazuje na važnost koju u tom procesu imaju ljekarnici kao dio zdravstvenog sustava, uzimajući pritom u obzir interese pacijenata po pitanju skrbi o zdravlju ...

U javnim ljekarnama, zdravstvena skrb se provodi desetljećima kroz stručna savjetovanja, opskrbu lijekovima ili upućivanje drugim zdravstvenim djelatnicima kada je to potrebno. Novo FIP-ovo izvješće iznosi ideju o formaliziranom pristupu u kojem bi ljekarnici imali adekvatnu naknadu za navedene usluge, a samoliječenje pod stručnim nadzorom ljekarnika postalo integrativnim dijelom zdravstvenog sustava.

Izvješće, kao pozitivne primjere takve prakse, navodi programe koji se provode u Škotskoj i Švicarskoj. Kolaborativno djelovanje pacijenta i ljekarnika, čak i onda kada izostaje proces izdavanja lijeka, pruža nedvojbene boljitke cjelokupnom zdravstvenom sustavu. Vlade diljem svijeta trebaju prepoznati i promicati važnost posredovanog samoliječenja uz ljekarnika, te afirmirati ulogu ljekarnika u postizanju boljeg zdravstvenog stanja pacijenata kroz savjetovanje o samoliječenju.

Warren Meek, jedan od koautora, ističe da da poticanje kvalitete zdravstvenih sustava zahtijeva optimalno korištenje svih zdravstvenih kompetencija i potencijala. Od ljekarnika se očekuje sve veća uloga u procesu samoliječenja. S druge strane, izvješće osim ekonomskih prednosti koje donosi samoliječenje (prema WHO-ovoj definicij), naglašava i praktičnost takvog pristupa.

Na kraju, izneseni su i prijedlozi o načinima kako optimizirati doprinos farmaceutske struke, uključujući i primjenu brzih, jednostavnijih dijagnostičkih postupaka na licu mjesta (POCT – Point-of-care-testing). Drugim riječima, treba razviti standardne operativne postupke koji će, kada je potrebno, biti dio kvalitetnog procesa samoliječenja.

Izvješće će poslužiti kao nadogradnja FIP-ovom dokumentu na istu temu iz 1996. godine (Statement of Principle on the Professional Role of Pharmacists in Self Care).

 

Ljekarna Bobanovo 360