vital@ljekarnehelena-vital.ba
  +387 63 288 878

Price water house Coopers: Ljekarnici u timovima mogu poboljšati zdravstvenu skrb i ishode liječenja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Prema izvještaju Price water house Coopers (PwC) Instituta za istraživanje zdravlja (Health Research Institute, HRI), 75% zdravstvenih djelatnika tvrdi kako prisutnost ljekarnika u zdravstvenim timovima može poboljšati skrb nad pacijentima. Izvješće je posebno naglasilo značajnu ulogu ljekarnika i ulogu koju imaju u smanjenju nepridržavanja terapiji, polifarmacije, neželjenih događaja te u svim onim područjima u kojima se ljekarnici općepoznato ističu, kao i u drugim suvremenim područjima prikladnim za ljekarničku intervenciju poput usuglašenja farmakološke terapije, pronalazak cjenovno učinkovitijih terapija, klinički učinkovitijih terapija i slično.

Prema izvještaju PricewaterhouseCoopers (PwC) Instituta za istraživanje zdravlja (Health Research Institute, HRI), 75% zdravstvenih djelatnika tvrdi kako prisutnost ljekarnika u zdravstvenim timovima može poboljšati skrb nad pacijentima.

Prema izvješću, većina zdravstvenih djelatnika podržava nastanak opsežnog zdravstvenog tima u sklopu primarne zdravstvene zaštite koji uključuje ljekarnike i druge zdravstvene kadrove koji nisu liječnici kako bi se optimiziralo vrijeme, potrošnja te ishodi liječenja – ali liječnici primarne zdravstvene zaštite rijetko surađuju s takvim timom.

Liječnici su rutinski ukazivali na to da ljekarnik trebao biti dio njihove „ekipe iz snova“ za pružanje njege pacijentima, ali činjenica je da su rezultati pokazali kako više od 80% liječnika ne surađuje izravno s ljekarnicima i nemaju planove da ih uključe u bliskoj budućnosti, premda je gotovo jednak broj njih izjavio kako postoji vrijednost u uključivanju ljekarnika, naročito u područjima nadzora farmakološke terapije“, izjavio je Allan Zimmerman, magistar farmacije (BSPharm, MBA) voditelj jedinice za primjenjeno ljekarništvo (national pharmacy practice leader)** pri PwC, u članku na stranici Američkog ljekarničkog udruženja.

Pacijenti su također odgovorili kako bi proširene ekipe sačinjene od različitih zdravstvenih radnika i njegovatelja prilagođene njihovim pojdinačim potrebama i preferencijama bile poželjne i učinkovite. „Zapravo, 50% korisnika ukazalo je da bi bili sretni kada bi određene usluge pružali ljekarnici umjesto liječnika, a 90% ih je reklo kako je njihov ljekarnik učinkovit kliničar“, rekao je dr Zimmerman.

Izvješće je posebno naglasilo značajnu ulogu ljekarnika i ulogu koju imaju u smanjenju nepridržavanja terapiji, polifarmacije, neželjenih događaja te u svim onim područjima u kojima se ljekarnici općepoznato ističu, kao i u drugim suvremenim područjima prikladnim za ljekarničku intervenciju poput usuglašenja farmakološke terapije, pronalazak cjenovno učinkovitijih terapija, klinički učinkovitijih terapija i slično“, kaže dr Zimmerman.

Izvješće apelira na nastanak „ekipe iz snova“ u sklopu primarne zdravstvene zaštite osmišljen prema pacijentovim medicinskim, društvenim i bihevioralnim potrebama kako bi se osiguralo da se pacijenti obrate najkorisnijem i najprikladnijem zdravstvenom djelatniku koji bi se pobrinuo za njihovo zdravlje i blagostanje.

Na ta način, kaže izvješće, ostvarit će se financijske uštede. Primjerice, razvoj strukture unutar primarne zdravstvene zaštite koja uključuje ekvivalent od 0,2 ljekarnika na puno radno vrijeme za one pacijente s više od jednom kroničnom bolesti – ono što HRI klasificira kao „složena kronična“ populacija – može potencijalno ostvariti 1,2 milijuna dolara uštede na svakih 10 000 pacijenata. HRI je predstavio tri primjera sustava zdravstvene zaštite koji su ostvarili povrat investicije uložene u upravljanje medikacijskom terapijom ili suradnju ljekarnika i liječnika radi pacijentovog pridržavanja terapije.

Razgovaramo o ulozi i širenju uloge ljekarnika već duže vrijeme… Čini mi se kao da se okolina mijenja, a svaka ideja ima svoje vrijeme i ovo bi moglo biti pravo vrijeme da ljekarnici imaju uključeniju ulogu u ukupnom pružanju zdravstvene skrbi“,  dodao je.

 

Ljekarna Bobanovo 360